Tea Žakula, doc. dr. sc.

Sveučilište u Zagrebu
Energetika

Tea Žakula
završila je matematičku gimnaziju Matija Antun Reljković u Vinkovcima 2002. godine, nakon čega upisuje Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, gdje diplomira 2007. godine. Godine 2008. odlazi u Sjedinjene Američke Države na sveučilište Massacusetts Institute of Technology (MIT), gdje 2010. godine završava znanstveni magisterij, a 2013. godine doktorat, s glavnom specijalnošću iz područja energije, te sekundarnom iz područja poduzetništva. Za postignuća tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija dodijeljene su joj brojne nagrade, od čega se mogu izdvojiti stipendije Energy Fellowship i Martin Fellowship, koje se dodjeljuju izvrsnim studentima MIT-a za istraživanje u području održivog razvoja i energetike. Također je boravila na stručnoj praksi na sveučilištu Harvard University (Cambridge, MA, SAD) te predavala na sveučilištu Northeastern University (Boston, MA, SAD).
Nakon povratka u Hrvatsku, inicirala je ideju o osnivanju Laboratorija za energetsku učinkovitost pri FSB-u, s ciljem unapređenja kvalitete istraživanja i edukacije u području energetske učinkovitosti. Laboratorij  od svog osnutka 2013. godine surađuje s brojnim domaćim i inozemnim institucijama na temama naprednog upravljanja u zgradama, sudjelovanja zgrada u sustavu pametnih mreža, računalnim simulacijama i energetskoj učinkovitosti u području zgradarstva, pasivnim strategijama grijanja i hlađenja te toplinskoj ugodnosti. Sada radi kao je docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu.
Osim rada u struci, Tea Žakula aktivno sudjeluje u očuvanju hrvatske tradicijske baštine. Urednica je pet knjiga te asistentica pri objavljivanju petnaest zbornika radova iz područja hrvatske tradicijske baštine. Sudjelovala je u organizaciji petnaest seminara folklora i etno-revija koje prezentiraju moderne frizure i kreacije inspirirane tradicijskima. Također je predavačica plesnog pisma na seminarima folklora.
Na vrh