Janoš Terzić, prof. dr. sc.

Sveučilište u Splitu
Biologija zloćudnih tumora

Janoš Terzić rođen je 1965. godine u Splitu, gdje je završio Medicinski fakultet. Nakon dvogodišnjeg znanstvenog rada u Americi, 1993. godine zapošljava se na Medicinski fakultet u Splitu gdje radi i danas. Uz to je boravio 5 godina u inozemstvu, na nekoliko institucija: Max Planck Institute (Njemačka), University of California San Diego i University of Connecticut (SAD), Ludwig Institute for Cancer Research (Švedska) i Imperial College of Science (Engleska). Dobitnik je prestižne Fulbrightove stipendije. Osnovao je i vodi najmoderniji laboratorij za molekulska biomedicinska istraživanja na Sveučilištu u Splitu. Pokretač je programa NobelST unutar kojeg dobitnici Nobelove nagrade gostuju u Splitu. Organizirao je više međunarodnih kongresa.

Popularan je nastavnik te je 2013. izabran za ”najdražeg nastavnika”, a 2016. godine vodio je katedru koja je izabrana za ”najbolju katedru Medicinskog fakulteta”. Vodio je četiri znanstvena projekta, te objavio 40 tzv. CC-radova koji su citirani preko 3000 puta. Otkrio je molekulu koja je važna za razvoj raka debelog crijeva, a sa suradnicima je pronašao gen koji ubrzava starenje i uzrokuje rak jetre.

Za svoj je rad dobio više nagrada: ”Ponos Hrvatske”, Godišnja nagrada za znanost Republike Hrvatske, Godišnja nagrada za znanost “Slobodna Dalmacija”, Godišnja nagrada "Anton Šercer" Hrvatske medicinske akademije  i Godišnja nagrada Almae Matris Alumni Croatice – UK.
Na vrh