Što je FZS?

FZS je popularno-znanstveni događaj koji se održava svake godine od 2010. i razvio se jedan od najvećih takvih događaja u Hrvatskoj.

Osnovni cilj Festivala znanosti - Sinj je promicanje znanja, izvrsnosti, inovativnosti i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva i gospodarstva u Hrvatskoj i uopće.

Prepoznali smo Sinj kao najbolje polazište za promicanje znanja kao temelja rada, života i uspjeha jer se tu, uslijed gospodarskog mrtvila i nemogućnosti zaposlenja bez obzira na kompetencije, počela razvijati beznadna društvena mikroklima u kojoj su mladi ljudi prestali cijeniti znanje i ulaganje u obrazovanje i počeli se miriti s "preživljavačkim" stilom života od dana do dana. Ciljana populacija je dječja, osnovnoškolska i srednjoškolska, koja će uskoro preuzeti breme europske Hrvatske u globalnom gospodarstvu pa upravo oni tijekom svog intelektualno-moralnog sazrijevanja trebaju usvojiti znanje kao temeljnu vrijednost budućnosti.

Pet je temeljnih načela i izvornih ideja koje FZS razlikuju od ostalih festivala znanosti i zbog kojih je i izrastao u nacionalni događaj:
     1. Svi gosti su ne samo vrhunski popularizatori, nego i vrhunski znanstvenici i vrhunski popularizatori
     2. Izravna interakcija između znanstvenika i djece tako da im znanstvenik u razredu održi sat iz predmeta u kojem je on stručnjak
     3. Predstavljanje barem jednog javnosti nepoznatog, a svjetski eminentnog hrvatskog znanstvenika svake godine
     4. Interaktivni znanstveni kviz za srednjoškolce s visokim nagradama (3000, 2000, 1000 kn) kao izravno promicanje uspjeha temeljena na znanju
     5. Promicanje primjene znanosti u gospodarstvu, organizacija susreta znanstvenika u primjeni s poduzetnicima koji žele ulagati u tehnologiju temeljenu na znanosti.

Festival znanosti - Sinj 2017.
održat će se u Alkarskim Dvorima, Sinj.

(iznimno u petak program se održava u Muzeju SInjske Alke)

16.10.2017. - 21.10.2017.

Gosti na Festivalu znanosti - Sinj 2016. su:

Organizacijski odbor FZS-a čine:

Nedo Knezović

Nedo Knezović

student
Sveučilište u Splitu

Martin Vrlić, B. Sc.

Martin Vrlić, B. Sc.

M. Sc. student
Sveučilište u Splitu

Mate Jagnjić, B. Sc.

Mate Jagnjić, B. Sc.

M. Sc. student
Universität Regensburg

Toni Mastelić, dr. sc.

Toni Mastelić, dr. sc.

Voditelj inovacija
Ericsson Nikola Tesla d.d., Split

Mislav Cvitković, mag. phys.

Mislav Cvitković, mag. phys.

PhD student
FAU Erlangen-Nürnberg i IRB Zagreb
Predsjednik odbora

Na vrh