Kraj znanosti? Kraj svijeta?

Dr. sc. Antonio Šiber
Institut za fiziku, Zagreb

Srijeda, 5. 10. 2016. u 18:00 sati

Naše se društvo uzda u napredak, u buduće vrijeme obilja, viška vrijednosti i otplativih kamata. Veliki dio te nade proizlazi iz snažnog tehnološkog napretka kojem smo svjedočili u zadnjih dvjestotinjak godina, a taj je napredak bio temeljen na otkrićima prirodnih znanosti. No, hoće li znanost i u vremenu pred nama biti tako plodonosna i neumorno pokretati društveni razvoj kao i dosad? Što ako nam budućnost donosi zastoj u znanstvenim spoznajama bez obzira na veliki broj istraživača i velika sredstva koja se u razvijenim društvima ulažu u znanost? Ima li znanosti uopće kraja? Ili je znanost pothvat ljudske vrste koji nužno mora voditi novim spoznajama? Što ako je znanost ograničena, ako je zatvoreni teritorij čije su krajnje granice definirane biološki – konačnim sposobnostima ljudskog mozga i uma? I što ako smo već blizu tih granica?

Ova su pitanja iznimno teška, a odgovori na njih nužno magloviti. No, upravo bi ta pitanja mogla biti ključna za opstanak ljudske vrste, pogotovo u situaciji u kojoj smo suočeni s prijetnjama koje nas mogu potpuno izbrisati kao vrstu: globalnim zatopljenjem, neizlječivim virusnim zarazama, potpuno rezistentnim bakterijama, nuklearnim ratom, zagađenjem, povećanom potrošnjom energije... Znatan dio ovih prijetnji proizlazi upravo iz znanstvenog napretka, ali znanost je jedina koja na njih može dati adekvatan odgovor. No, što ako odgovora više nema? Što ako je kraj znanosti blizu? Znači li kraj znanosti i kraj svijeta kakvog poznajemo?

Pierre-Gilles de Gennes je iznio zanimljiv razlog zbog kojeg nismo uspostavili kontakt s izvanzemaljskim civilizacijama. Prema njemu, otkriće elektromagnetske tehnologije kojom bi neka civilizacija mogla stupiti u kontakt s drugim svjetovima znači i njen skorašnji kraj. On smatra da je moguće da je napredna civilizacija, sposobna za radijsko emitiranje, nestabilan fenomen tj. da može biti da određeni nivo znanja, koji se odražava u svladavanju komunikacijskih tehnologija, nužno stvara unutarnje sukobe koji su nerješivi i autodestruktivni.

Može li znanost riješiti te unutarnje sukobe ili će i ona postati bespomoćna bližeći se svom kraju? Znači li, još jednom, kraj znanosti i kraj svijeta kakvog poznajemo?

Pogledajte cijelo predavanje na Youtube-u:

Festival znanosti - Sinj 2017.
održat će se u Alkarskim Dvorima, Sinj.

(iznimno u petak program se održava u Muzeju SInjske Alke)

16.10.2017. - 21.10.2017.

Na vrh