Vrijednost informacije u 21. stoljeću: primjeri iz biologije, medicine, politike i masovnih medija

Akademik Igor Rudan
University of Edinburgh

Ponedjeljak, 3. 10. 2016. u 18:00 sati

U 21. stoljeću, kao nikada ranije, postaje sve jasnija važnost informacije kao nečega što je, čini se, duboko utkano u podlogu našega svakodnevnog svijeta, a možda i samog Svemira. Informacije o nekom događaju, objektu, biću ili pojavi grade njihov identitet i čine ih drugačijim od svega drugoga, dok sve ono o čemu nemamo informacija u našoj kolektivnoj svijesti praktično ne postoji, barem ne za nas kao ljudsku vrstu.
U svojem predavanju prikazat ću, kroz četiri primjera iz vlastitog iskustva, kako sam iz sasvim podređenih situacija uspijevao dolaziti do prednosti usmjeravajući pažnju prije svega na relativnu vrijednost informacije koju mogu stvoriti svojim znanstvenim radom. U prvom slučaju, objasnit ću zašto je znanstveni projekt "10001 Dalmatinac" uspio povezati više od 1 000 gena s raznim ljudskim bolestima iako je ostvaren u zemlji koja je bila tek izišla iz Rata i nije imala gotovo nikakve resurse za takva istraživanja. U drugom, kako sam uspio pridonijeti da se umiranje predškolske djece u svijetu prepolovi u proteklom desetljeću s 11 milijuna na manje od 6 milijuna, nakon što u tom području dugo vremena nije zabilježen značajniji napredak. U trećem, kako sam razvio tzv. CHNRI metodu za "mjerenje ljudskih ideja", koja je ušla u široku međunarodnu primjenu, ponajviše zahvaljujući tome što naizgled ni iz čega stvara informacije koje su pridonijele u kreiranju globalne zdravstvene politike.
Predavanje ću zaključiti kratkim dokumentarnim filmom koji najavljuje moj interes za četvrtom korisnom primjenom informacije, a to je u pokretanju ljudi putem masovnih medija da znanje koje već posjeduju također i primjene u praksi i svakodnevnom životu, kako bi čovječanstvo nastavilo napredovati.

Pogledajte cijelo predavanje na Youtube-u:

Festival znanosti - Sinj 2017.
održat će se u Alkarskim Dvorima, Sinj.

(iznimno u petak program se održava u Muzeju SInjske Alke)

16.10.2017. - 21.10.2017.

Na vrh