Ideja Festivala znanosti - Sinj

 

Zašto Festival znanosti? Zašto u Sinju? Čemu popularizacija?

 

Pogledajmo današnju sliku znanosti u društvu. Poslušajmo što kaže građanin današnjega svijeta, a naše države pogotovo, kad čuje za znanost, znanstvenike, znanstveno... i gotovo redovito, odgovor će biti nešto apstraktno, nešto "tamo", neko umovanje nevezano za konkretan svijet i konkretan život. Dosta je samo pogledati karikature znanstvenika u novinama - a što karikaturisti rade, nego osluškuju svijest javnosti - i bit će nam jasno: slika znanstvenika slika je čovjeka koji "nema života", koji po cijele dane sjedi zakopan u bezbroj računa, i gotovo da i nema kontakta sa svijetom.

Nažalost, takva svijest nije samo u prosječna građanina, takva je svijest i u politici i kod političara. Dakle, takva je svijest kod onih koji bi danas znanost trebali financirati, jer bez novca se znanost ne može više raditi, a to su upravo spomenuti - građani koji plaćaju porez i politika koja tim novcem (nažalost) upravlja.

Prije nego krenemo dalje, podsjetimo na jednu gotovo glavnu ulogu znanosti, osobito prirodnih znanosti. Sagledajmo tisuće godina povijesti ljudskoga roda, a osobito zadnje tisuće i vidjet ćemo: tko je određivao promjene svjetonazora? Odakle su dolazili poticaji za promjene (krive) slike svijeta? Upravo iz znanosti, upravo od znanstvenika, od ljudi koji su imali dara i snage prodirati i prodrijeti, činiti kopernikanske obrate i istraživati dubine svijeta što nas okružuje.

Međutim, pogledajmo sada i oko sebe, bilo što? Biste li mogli čitati ovaj tekst bez znastvenika? Biste li mogli slušati radio, mijesiti kolače, kuhati ručak, upaliti svjetlo, čitati novine... da nije bilo znanstvenika?

Već se dalo u ovim kratkim isječcima realnosti naslutiti koji je cilj popularizacije znanosti, i samim time, koji je cilj Festivala znanosti.

Cilj je promijeniti svijest, promijeniti sliku svijeta o znanosti i znanstvenicima. Cilj je predstaviti znanstvenike kao obične ljude koji rade posao koji vole, ljude koji u svom poslu uživaju i koji se u svom poslu - vjerovali ili ne - igraju, jer znanost je prije svega zabavna, a onda i ugodna... Cilj je ukazati na ulogu znanosti u društvu, na važnost znanosti za razvoj današnjega svijeta; cilj je pokazati da znanost nije apstraktna nego svakodnevna, da znanost nije "nešto gore" nego nešto tu, nešto što svaki čovjek svakodnevno koristi a da toga nije ni svjestan.

 

Alkatom, znak FZS.

 

Naše društvo donekle bismo mogli nazvati "društvom neiskorištenih potencijala", a neiskorišteno potencijali javljaju se zbog pogrešnog osjećaja vrijednosti, zbog narušena sustava vrjednota. Današnji mladi čovjek, kad stvara životnu odluku, gleda što je isplativo, gleda gdje je probitak, gleda gdje će postati netko i nešto. To gleda, jer ga društvo - nažalost - tomu uči. A u takvom spletu uvjeta, čovjek će se vjerojatnije odlučiti za nešto profitabilnije (tj. nešto što se smatra profitablinijim) nego za znanstveni rad. Potencijali, koje netko možda i ima, tako bivaju zasjenjeni, a potom i krivo usmjereni.

E ovdje dolazimo i do druge točke - čemu Festival znanosti u Sinju, malenom gradu u srcu Dalmacije i Dalmatinske zagore? U Sinju, baš zato što su potencijali ne veliki, nego ogromni, i jer su pogotovo krivo iskorišteni. U Sinju, jer slika znanosti ili gotovo ne postoji, ili je potpuno kriva, i potencijali - ogrmoni potencijali - su krivo usmjereni. Želimo probuditi svijest o svemu gore navedenom u ovoj mikroregiji, a svojim odjekom želimo da Festival uzdrma cijelu Državu, ma koliko to ambiciozno bilo. S našim gostima, i našim planom, vjerujemo da ćemo u tomu i uspjeti.

Uz to, građani Sinja i Cetinskoga kraja nikad nisu imali prilike doživjeti ovakav nekakav događaj, dok je u velikim gradovima popularizacija dosta zastupljenija, a poznate znanstvenike možete češto vidjeti. Želimo našim građanima pružiti mogućnost da "upoznaju" naše najveće znanstvenike, a učenicima pružiti priliku - da iskoriste svoje potencijale i usmjere ih u smjeru u kojem je društvu najviše potrebno.

I konačno, želimo upoznati Hrvatsku s potencijalima Cetinskoga kraja - u bilo kojem pogledu. Želimo utjecati i na konkretno trenutno stanje u našem društvu, želimo donijeti neke zaključke koji će odjeknuti i svojom jekom probuditi uspavale duhove na nove korake.

 

 

Organizacijski odbor Festivala znanosti - Sinj:

Mislav Cvitković

Mate Jagnjić

prof. Ivica Glavan, gradonačelnik Grada Sinja