Dejan Vinković, jedan od najboljih hrvatskih astrofizičara, rođen je u Čakovcu, a u Varaždinu je završio gimnaziju.

Nakon završena studija fizike na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu i odsluženog vojnog roka, odlazi na doktorat američki University of Kentucky. Nakon uspješna doktorata odlazi na postdoktorski boravak na jedan od najuglednijih svjetskih instituta, Institut za napredne studije u Princetonu - na kojem su, između ostalih, predavali i boravili velikani poput Alberta Einsteina, J. R. Oppenheimera ili Johna von Neumanna.

Nakon znanstvenog rada u Americi vraća se u Hrvatsku i priključuje timu koji se pripremao za pokretanje novog studija fizike u Splitu. Na splitskom PMF-u odmah je preuzeo vođenje studijskog smjera astrofizike, a zajedno s još nekoliko kolega pokreće i više godina uređuje connect::portal, na kojem je virtualno okupio naše najpoznatije znanstvenike.

Odmah se i društveno aktivirao, krećući u popularizaciju znanosti. Tako je prije dvije godine sudjelovao u organizaciji Dalmatinskog svemirskog ljeta, u sklopu kojeg je u Split došlo nekoliko poznatih svjetskih astronauta. Uz to sudjeluje u pokretanju Dalmatinske astrofizičke inicijative, programa u kojem bi se u Splitu razvio hrvatski centar izvrsnosti za astrofiziku.

Prošle je godine dosegao svojevrsni vrhunac znanosti, objavivši rad u najjačem svjetskom časopisu Nature, u kojem je objasnio neke aspekte uvjeta u kojima nastaju novi planeti, čime je dao veliki doprinos hrvatskoj znanosti.

Osim astrofzikom u kojoj istražuje uvjete nastanka novih planeta i probleme evolucije planetarne prašine oko mladih zvijezda, planetarne diskove, meteore, pulsacije zvijezda i sl., radi i u biofizici, gdje proučava biomehaniku paukova.

 

Kako je nastao život i ima li ga na drugim planetima? (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Ne želim primiti nagradu Primorčeva ministarstva

 

Vinković: Zašto sam Einsteinov institut zamijenio splitskim PMF-om (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Nature objavio Vinkovićev rad o ‘zvjezdanoj prašini’ (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Hrvatski astrofizičar riješio problem koji muči astronome (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Splitski stručnjak u časopisu Nature dao novi pogled na stvaranje planeta

 

Na birou nema fizičara

 

Putovi znanosti vode u Split

 

Američki i ruski astronauti gostuju u Splitu