Davor Pavuna rođen je u Osijeku, gdje je završio i osnovnu školu i gimnaziju. Hrvatski je fizičar i izumitelj, profesor na uglednom Ecole Polytechnique Fédérale u Laussanni i član energetskog tima američkog predsjednika B. Obame.

Po završetku V. gimnazije u Zagrebu diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, a potom doktorirao fiziku čvrstoga stanja na čuvenom sveučilištu Cambridge, kod profesora J.S. Dugdalea, tada predsjednika znanstveno-istraživačkog vijeća Velike Britanije. Nakon trogodišnjeg boravka u Grenobleu, nastavlja straživanje u SAD-u i Australiji, da bi se 1986. zaposlio u Švicarskoj u Laussanni, ne Ecole Polytechnique Fédérale, gdje je profesor fizike, kemije kondenzirane tvari, mikro-elektronike i optoelektronike, a predaje i napredne kolegije iz kvantnih tekućina i fizike neuređenih sustava.

Prvenstveno se bavi neuređenim stanjima, deformacijama i korelacijama u elek-tronskim i magnetskim svojstvima složenih tvari, poput slojevitih oksida, kvazikristala i drugih funkcionalnih tvari, a osim toga proučava i svjetske ekonomske tokove, nove izvore energije, bavi se ekologijom i savjetnik je niza međunarodnih tvrtki. Nakon uspješna istraživanja na kvazikristalima u Grenobleu, u Wisconsinu, SAD, uspio je pokazati izravnu fotoemisiju na filmu s ugrađenim tehnicijevim atomima, što je naišlo na dobar znanstveni odjek i prihvaćeno je kao zasebna metoda diljem svijeta. Napisao je preko 100 znanstvenih radova u svjetskim časopisima, održao preko 100 pozvanih predavanja po svijetu (Cambridge, Harvard, Sydney, Tokio, ...) i uredio dvadesetak stručnih knjiga, a najcitiraniji mu je rad o posebnim svojstvima živinih kuprata, koji je našao izravnu primjenu u naprednoj tehnologiji supravodiča, o kojima je napisao međunarodno prihvaćeni udžbenik na engleskom jeziku, preveden na nekoliko jezika. Redoviti je predsjedatelj svjetskog kongresa o nanoinžinjeringu i novim oksidnim tehnologijama.

Suorganizator je dvadesetak međunarodnih konferencija i ljetnih škola iz fizike, a jedan od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva (Vukovar, 2005.)

Godine 2006. odlikovan je od Predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu. Po izboru američkog predsjednika Baracka Obame, dobitnik nobelove nagrade iz fizike, Steven Chu, izabrao ga je u Obamin energetski tim kao rezenzenta energetskih projekata.

Uz ogroman znanstveni doprinos, ne samoj znanosti nego i ugledu hrvatske znanosti u svijetu, Pavuna je i istaknuti domoljub i advocatus Croatiae u svijetu, a aktivan mirotvorac i u svjetskim političkim krugovima. Aktivirao se u nizu peticija u Hrvatskoj, uputio je nekoliko otvorenih dopisa javnosti zajedno s nizom vodećih hrvatskih intelektualaca, zalaže se za uključivanje hrvatskih znanstvenika u međunarodne tokove znanja, ....

Govori pet jezika (francuski, engleski, njemački, komunicira ruskim i talijanskim), a u slobodno vrijeme svira u jazz sastavu 4e Etage. U braku s francuskinjom Sylvie ima sina Marka i kćer Anu.

 

Iz medija:

 

Pavuna - znanstvenik i vizionar (emisija Nedjeljom u 2)

 

Davor Pavuna Interview: "Nama dominiraju londonski MI6 i razni masoni" (članak na hrsvijet.net)

 

Razgovor - Davor Pavuna: kvantni fizičar (članak na hrvati-amac.com)

 

Pionir zelene energetike (članak iz Nacionala)

 

Dr. Davor Pavuna: Hrvatska je propali tanker koji se ne može sanirati (članak iz Večernjeg lista)

 

Pavuna: budućnost svijeta je u rukama žena (članak iz Jutarnjeg lista)

 

U Hrvatskoj su izvrsni stručnjaci, samo ih treba pametno uključiti (članak iz Vjesnika) (PDF)

 

Hrvatski fizičar pomaže Obami u izboru ekoprojekata (članak iz Jutarnjeg lista) (PDF)

 

Intervju - Prof. dr. Davor Pavuna, fizičar (članak na hrvati.com)