Ivan Đikić se rodio 1966. godine u Zagrebu, gdje je 1991. godine završio i Medicinski fakultet u rekordnom roku od četiri i pol godine s prosječnom ocjenom 5,00.

Od 1992. do 1997. godine bio je na usavršavanju u laboratoriju jednog od najistaknutijih svjetskih znanstvenika, a Hrvata, prof. dr. Josepha Schlessingera u New Yorku, gdje je i doktorirao, a od 1997. godine  voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Švedskoj. Godine 2002. izabran je za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu gdje i danas radi, a kao izvanredni profesor predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, te je voditelj Laboratorija za molekularnu biologiju tumora u MedILS-u Aktivni je sudionik brojnih europskih programa u obrazovanju studenata i znanstvenika, te inicijator i organizator znanstvenih skupova u Hrvatskoj. Aktivno surađuje sa znanstvenicima u Hrvatskoj, posebice na MedILSu i na Medicinskom fakultetu u Splitu, a prije nekoliko godina pokrenuo je projekt dovođenja nobelovaca u Split, NobelSt.

Kao voditelj Grupe za molekularnu signalizaciju Instituta za biokemiju Goethe Sveučilišta postigao je niz znanstvenih otkrića povezanih s mehanizmom kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Jedan od najuglednijih svjetskih znanstvenih časopisa, Science, u svom broju iz prosinca 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće za 2005. godinu. 2008. godine otkrio je zajedno s Koraljkom Husak bjelančevinu koja igra izrazito važnu ulogu u razvoju tumora i bolesti živčanog sustava.

Dobitnik je niza međunarodnih nagrada, od kojih su najznalajnije nagrada Europskog udruženja za istraživanje tumora (EACR) za europskog istraživača 2006. godine, Binderova nagrada 2006., nagrada Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) za izvanredna postignuća u istraživanju tumora 2006., Nagrada Lilla Förnstrom 2002. i dr. 5. studenog 2009. dobio je uglednu njemačku nagradu "Sir Hans Krebs", a dio novčane nagrade donirao je djeci s poteškoćama u razvoju.

Dosad je objavio više od 100 radova u znanstvenim časopisima koji su citirani više od 5500 puta., a neki od njih objavljeni su u najuglednijim svetskim časopisima, kao Nature, Science i dr. Dobitnik je važnih međunarodnih priznanja, te je izabrani član ugledne Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Europskog udruženja za istraživanje života (ELSO), Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICR) i drugih.

 

Dr. Ivan Đikić dobitnik prestižne nagrade Sir Hans Krebs (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Najbolje što su Hrvati dali znanosti (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Nema nikakvog sukoba između znanosti i vjere! (članak iz Glasa Koncila)

 

Đikić našao okidač za stvaranje neurona iz matičnih stanica mozga (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Novo otkriće dr. Ivana Đikića: Faktor rasta koji potiče stvaranje neurona iz matičnih stanica mozga (članak na Index.hr)

 

Đikić postao direktor dvaju važnih instituta (članak - Hrvatska matica iseljenika)

 

Želim uključiti hrvatske znanstvenike u europske mreže izvrsnosti (članak iz Vjesnika)

 

Istraživanje Ivana Đikića važan korak prema razumijevanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti (članak na Index.hr)

 

Đikić postao direktor dvaju važnih instituta (članak iz Jutarnjeg lista)


Prof. Đikić otkrio mehanizam koji čisti proteinski otpad (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Otkriven ključ za rak, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest (članak iz Novog lista)

 

Hrvatske znanstvene zvijezde (članak iz Nacionala)

 

Hrvatski znanstvenih Ivan Đikić nagrađen za istraživanje raka (članak iz Jutarnjeg lista)

 

Ivan Đikić otkrio tvar koja pomaže u borbi protiv raka (članak iz 24sata)

 

Dr. Ivan Đikić nagrađen za izvanredna dostignuća u istraživanju raka (članak u Voice of America)